Afdeling Lucht- en Ruimtevaart van het KLM

De Luchtvaarthall, die open is voor het publiek sinds 1972, wordt beheerd door het KLM dat verantwoordelijk is voor de verzameling en het onderhoud van de vliegtuigen. De Hall stelt slechts een deel ervan ten toon want er is te weinig plaats voor alle vliegtuigen. Een algemene catalogus, "The Aviation Department of the Royal Army Museum in Brussels", beschrijft de 144 stukken die in 2016 werden opgetekend en is te koop in de shop van het museum.

Bondige voorstelling van de verzameling:

Op de eerste verdieping warden de rompen van de "lichter dan lucht" verzameld evenals de vliegtuigen van de pioniers, van de oorlog 14-18, de tussenoorlogse periode en de lichte vliegtuigen van na de oorlog 40-45. Verschillende toestellen van de Landmacht staan hier ook opgesteld.

Op het gelijkvloers, recht voor U bij het binnenkomen van de hall en voor een reconstructie van een werkplaats van het bedrijf Stampe en Renard, worden de meeste jachtvliegtuigen tentoon gesteld die in gebruik waren bij de Belgische Luchtmacht sinds 1946. Een stand met een verzameling van oude motoren wordt voor het ogenblik in orde gebracht.

Onmiddellijk links bij het binnenkomen in de Hall zijn de reddingshelikopters van de Luchtmacht, de vliegtuigen van het Oostblok tijdens de koude oorlog en de opleidingsvliegtuigen samengebracht. In het midden van de Hall kan men verschillende toestellen zien die door de NAVO gebruikt werden tijdens de koude oorlog.

Achteraan de Hall staan de vliegtuigen van de oorlog 40-45 en van het luchttransport.

Een Caravelle van Sabena werd op een sokkel geplaatst bij de ingang. In de stand Sabena, waar een cockpit van een Boeing 707 kan bezocht worden op afspraak, kan men verschillende nostalgische souvenirs vinden van wijlen onze nationale maatschappij.